Wednesday, 8 February 2012

Belajar Kawal Emosi

Aku akui kadang2 bebanan di tempat kerja,keletihan boleh terbawa2 sampai ke rumah kalau kita tak belajar mengawalnya..Mcm tu jugak yang aku sedang lalui sejak kebelakangan ni...yang menjadi mangsa si kecik tu..Apa lah yang anak kecil yang baru berusia 4 tahun (belum cukup pun) tahu  atau faham tentang keletihan dan kerunsingan seorang ibu,mereka cuma tahu, mama dia balik, dia nak kan perhatian dari mamanya..tapi kdg2 bila hilang pertimbangan,si kecik juga kena tempias kemarahan,dan keletihan tu...Allah..Kesian nya..Tapi bila kat tempat kerja,time si kecik jauh dari mata, dia juga yang aku rindu...dia juga yang berlegar2 di ruang hati....

Macam semalam,dahlah penat sangat balik kerja,masa aku tengah sebok2 bukak laptop nak topup credit dekat maybank2u,dengan keadaan line internet yang terhegeh2,boleh pulak si kecik ni tertumpahkan susu dan susu terpercik kat latop..aihh!!memang panas hati..aku terus marah dan menjentik tangan dia..dia tak menangis,tapi muka terkebil2 mintak simpati..Allah..terus aku tersedar dari marah..padahal benda remeh sangat kan..(tak rosak pun laptop tu) tapi tu la,,bila kepenatan dan stress terbawak2 sampai kat rumah,ni lah jadinya..

Nama pun budak kan..memang takde sifat dendam,lebih2 lagi pada ibunya..sekejap je rajuknya..(tu pun kalau dia merajuk la)hehe..Tapi Adam memang anak yang sangat baik dan memahami,walaupun kdg2 dia melasak tak tentu hala..aihhh...!(pernah satu ketika tu,aku termenangis depan dia,dia yang lapkan airmata tau)**serius terharu**

Jadi sekarang ni,aku memang sedang belajar mengawal kemarahan, mengawal emosi..(walaupun aku akui,aku memang jenis marah tak lama) tapi aku taknak sikap panas baran aku ni (kategori panas baran la kan) menjerut diri..dan menjejaskan emosi anak...sebab anak adalah cermin peribadi kita..Cuma aku masih boleh berbangga sikitlah dengan diri aku sendiri,walaupun kadang2 kemarahan menguasai diri tanpa sedar atau tak,tapi setiap hari aku tak pernah tak mencium,mengusap pipi atau kepala adam..perbuatan tu memang aku kerap buat..sebab aku nak dia tau sesebok mana aku dan babah dia bekerja,aku sayangkan dia lebih dari segala yang aku ada..

Sebab sebagai parents kita kena tahu,kasih sayang bukan dari perkataan,atau ungkapan i love u,mama sayang kamu,semata2 tapi kasih sayang tu dari perbuatan..

Jadi pada aku kita WAJIB buat, sentiasa peluk,cium dan usap kepala dia setiap hari dan setiap malam dia nak tidur..sbb tu dah melambangkan kasih sayang kita kan..dan dia turut melakukan perkara yang sama.Bila kita lakukan semua tu,automatik satu perasaan halus menjalar antara ibu dan anak..tak dapat diungkapkan dengan kata2!!Cuma yelah kan..kita sebagai manusia,kadang2 terlepas jugak melakukan kesilapan,kesilapan aku sekarang,kadang2 gagal kawal emosi marahkan si kecik yang lasak..lebih2 lagi time penat..






p/s nak belajar kawal emosi!!!!!


sayangg adam!!






When life gives you a hundred reasons to cry, Show life that you have a thousand reasons to smile

4 comments:

Mine and Me said...

iya, menjaga emosi itu susah sekali...
makanya kita harus menjaganya agar tidak terjadi permusuhan... iya kan?

nice posting sista^_^

diarinadiaa said...

thanks dear!! memang mengawal emosi memang agak susah..tapi kita tetap kena belajar..secara tak langsung dapat mendidik hati kita..

Imaan09 said...

memang.. paling teruk kita buat (pukul ke apa ke) bila time marah laa kan..pastu baru mcm tersedar n termenyesal..

diarinadiaa said...

imaan09>> tu la..tapi time kita penat2 tu la,ada je keje dorg..kan da kena..hehe!! sian dorg :(

CopyRight © Segala Yang Tercatat di atas adalah Hak Milik diarinadiaa.blogspot.com